Coğrafyamız
'PYD Suriye’de Herkesi Aldattı'
Suriye Kürt Ulusal Konseyi, PYD'nin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve İran'la yaptığı anlaşma gereği" diğer gruplara baskı yaptığını söyledi.
Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Ä°stanbul Temsilcisi Ahmed Kasım, PYD'nin, Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed ve Ä°ran'la yaptığı anlaÅŸma gereÄŸi" diÄŸer gruplara baskı yaptığı ve Irak'ta eÄŸitilen "Rojavalı PeÅŸmergelerin" geçiÅŸine izin vermediÄŸini belirterek, "PYD'nin uyguladığı hiçbir proje Kürtlerin yararına deÄŸil" dedi.
Suriyeli 16 siyasi partinin bir araya gelmesiyle oluÅŸan ENKS'deki görevinin yanı sıra bölgede siyasi faaliyetlerini sürdüren Suriye Kürt Ä°lerici Demokrat Partisi'nin (PDPK-S) de etkili isimlerinden olan Kasım, PYD'nin Suriye'deki faaliyetlerini eleÅŸtirdi.
"Suriye devrimi" baÅŸladıktan kısa bir süre sonra Murat Karayılan ve PYD EÅŸbaÅŸkanı Salih Müslim'in, Ä°ran'da, Esed rejimi ve Ä°ran devletiyle bir anlaÅŸma yaptığını iddia eden Kasım, varılan anlaÅŸma sonrasında, PYD'nin farklı Kürt partilerin faaliyetini sınırladığını ifade ederek, ÅŸunları söyledi:
"Suriye devriminin baÅŸladığının ilk aylarıydı. Esed, Suriye'deki Kürt partilerine farklı talepler götürdü. ENSK üyesi partiler, Kürtlerin hak taleplerinde ısrar ettiler. Esed ise 'önce benim yanımda yer alarak muhalefeti yenelim ardından sizlerin haklarını vereyim' dedi. Esed'in bu teklifini sadece PYD kabul etti. Esed'in bunu kabul eden partilere her türlü silah desteÄŸini vermesini söylemesi üzerine belli bir uzlaÅŸma saÄŸlandı. Bunun üzerine Karayılan ve Müslim Ä°ran'a gitti. Ä°ran'da bir anlaÅŸmaya varıldı. Daha sonra Müslim liderliÄŸindeki PYD, 2 bin silahlı militanla Suriye'ye giriÅŸ yaptı. Bu geçiÅŸ, Suriye istihbaratıyla askerinin denetimi ve yardımıyla gerçekleÅŸti. Ondan sonra PYD, Rojava'da silah zoruyla bir denetim saÄŸladı. DiÄŸer Kürt partilerin muhalefete destek olmasını engelledi. Esed rejimi ise Kürt bölgesindeki kurum ve silahlarını PYD'ye bırakarak geriye çekildi. Sadece küçük bir birimini Kamışlı ve Haseke'de bıraktı. "
"PYD, İran ve Esed'e bağlı"
"PYD, Ä°ran ve Esed'e baÄŸlı kalarak diÄŸer Kürt güçlerinin Suriye'nin kuzeyinde (Rojava) bölgesinde faaliyet göstermesine izin vermiyor" diyen Kasım, Irak'ın Duhok kentinde toplanan Suriyeli partiler arasında varılan anlaÅŸmaya da uyulmadığını savundu.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Kürdistan Demokrat Partisi Lideri Mesut Barzani'nin davetiyle, Ekim 2014'te 9 gün süren toplantıların sonunda varılan anlaÅŸmayı PYD'nin daha sonra tek taraflı feshettiÄŸini dile getiren Kasım, "Suriye'de siyasi faaliyetlerini sürdüren tüm partilerin katımıyla Rojava yönetilecekti. Ancak PYD, Duhok anlaÅŸmasını vakit kazanmak için yaptı. Herkesi aldattı. Bir anlaÅŸmaya imza attı ancak hiç uymadı. Kamışlı'da kendi bildiÄŸini okudu. Ä°ran ve Esed'e baÄŸlı olduÄŸu için varılan anlaÅŸmayı feshetti" ifadelerini kullandı.
"Rojavalı Peşmergeleri" istemiyor
PYD'nin zorba bir yönetim kurduÄŸunu, kendi güçlerinden baÅŸka hiçbir siyasi ve askeri gücün faaliyetine izin vermediÄŸini belirten Kasım, "Irak'ta eÄŸitilmiÅŸ ve sayıları 5 bini aÅŸan 'Rojavalı PeÅŸmerge' bulunuyor. Bunların Suriye'ye geçerek bölgemizi korumaları gerekiyordu. Hatta Duhok'ta varılan anlaÅŸmaya göre bu askeri güç, ülkeye giriÅŸ yapacaktı. fakat PYD buna izin vermedi. Çünkü çok iyi biliyor ki eÄŸer bu askeri güç, Suriye'ye geçerse zorba yönetimi sona erecek. Aynı ÅŸekilde Esed rejiminin de denetimi bitecek. Bunun için PYD, ENKS ve PeÅŸmergelere karşı çıkıyor. Esed ile yaptıkları anlaÅŸmayı bozmamak için de diÄŸer Kürtlerin bölgede güç olmasını istemiyor. Rejimin projesini, kendi projesi gibi pazarlıyor. PYD'nin uyguladığı hiçbir proje Kürtlerin yararına deÄŸil. Çünkü rejimin projesi. Ama PYD bunu 'Ulusal bir hareket' olarak sunuyor" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Kasım, PYD'nin aksine, Kürtlerin bir bölümünün özellikle de ENKS çatısı altında örgütlenen partilerin, Suriye muhalefetiyle hareket ettiÄŸini ve amaçlarının "federal bir Suriye" kurmak olduÄŸunu sözlerine ekledi.
Suriye'de 44 yıldır ülkeyi yöneten Esed ailesinin politikasına karşı 15 Mart 2011'de baÅŸlayan barışçıl gösterilere rejim güçlerinin silahlı müdahalesinin ardından halka silah kullanmayı kabul etmeyen çok sayıda askerin de ordudan ayrılarak muhaliflerin safına geçmesiyle, olayların seyri deÄŸiÅŸmiÅŸ ve ülke iç savaÅŸa sürüklenmiÅŸti.
Yeni Åžafak
Henüz yorum yapılmamış.